MINISTARSTVO PRIVREDE PREGOVARA SA EIB ZA 500 MIL EUR PODRŠKE MALIM I SREDNJIM PREDUZEĆIMA

eb-500Državni sekretar u Ministarstvu privrede i finansija, Aleksandar Ljubić, izjavio je da su u toku razgovori sa Evropskom investicionom bankom (EIB) o novoj kreditnoj liniji od 500 mil EUR za mala i srednja preduzeća (MSP). Ta sredstva će biti vrlo brzo dostupna privrednicima u Srbiji - rekao je državni sekretar Ministarstva privrede i finansija i dodao da se raspodela sredstava iz budžeta za MSP odvija planiranim tempom preko poslovnih banaka, i da resorno ministarstvo nema saznanja o bilo kakvim pritužbama u vezi pomenute raspodele kako od domaćih, tako i od stranih banaka u Srbiji.

Vlada Srbije je 24. januara ove godine usvojila Program subvencionisanja kamata za kredite za likvidnost, koje će u 2013. godini moći da koriste preduzetnici, mala i srednja preduzeća.

Ministarstvo finansija i privrede je za subvencionisanje kamata po ovim kreditima izdvojilo 600 miliona dinara u ovogodišnjem budžetu. Očekuje se da poslovne banke plasiraju maloj privredi oko 100 mil EUR kredita u 2013. godini.

Krediti se odobravaju u dinarima i evrima, a država će subvencionisati 5% kamate, koja će biti povoljnija od tržišne.