Preduzetnicima na raspolaganju 30 mil EUR - Evropski investicioni fond garantuje za jeftine kredite malim i srednjim firmama u Srbiji

krediti unicredit bankaEvropski investicioni fond i UniCredit banka u Srbiji potpisali su sporazum o garancijama za kredite namenjene malim i srednjim firmama, u ukupnom iznosu od 30 mil EUR koji će biti odobravani po nižim kamatama i uz manje kolaterale.

To praktično znači da šansu da se zaduže sada imaju i firme koje su ranije teže dolazile do kredita. Evropski fond će garantovati za kredite, a UniCredit banka će pružiti dodatnu finansijsku podršku malim i srednjim firmama.

Prvi čovek UniCredit banke u Srbiji, predsednik Izvršnog odbora Klaudio Ćezario, navodi da su pravi kandidati za ove zajmove dobre kompanije, sa dobrim poslovnim modelima, ali koje primera radi, imaju manjak kolaterala ili ih odbija visina bankarskih kamata.

Pozajmice će se odobravati za investicije i obrtna sredstva, dok je maksimalan iznos pola miliona evra u dinarskoj protivvrednosti. Rok otplate će biti od 12 meseci do osam godina.

UniCredit banka je nedavno potpisala sporazum sa Fondom i zahtevi već pristižu, a očekuje se da će prvi krediti biti realizovani u narednim danima. U ugovoru sa Fondom piše da banka u roku od dve godine mora da plasira 30 mil EUR kroz kredite.